Príčiny a prejavy
Pálenie záhy väčšinou prichádza po jedle, pred uložením sa na spánok alebo počas noci.
Prejavy pálenia záhy zahŕňajú:
- Pocit pálenia v hrdle alebo na hrudi po jedle.
- Horkú kyslú alebo slano chutiacu tekutinu dole v hrdle sprevádzanú problémami s prehĺtaním.
- Tlak za hrudnou kosťou.
- Pocit nadúvania.
- Potrebu grgať.
- Pocit nevoľnosti.
V niektorých prípadoch je pálenie záhy prirodzenou odpoveďou na tvorbu žalúdočnej kyseliny. Ale vieme, aké nepríjemné to môže byť, a preto sme dali dokopy zoznam jedál, jedlá, ktorým je lepšie sa vyhýbať.
Čo spôsobuje pálenie záhy?
- Smažené mastné jedlá.
- Prejedanie sa.
- Príliš rýchla konzumácia.
- Mastné mäso a mliečne výrobky.
- Alkohol, nápoje s kofeínom a pikantné jedlá, ktoré tiež môžu spôsobiť otvorenie zvierača.
Ďalšími príčinami môžu byť aj stres a nadváha, preto môže pomôcť správna životospráva a dostatok fyzickej aktivity. Aj tak ale nemusíte prestať žiť podľa seba len kvôli páleniu záhy – preto sme tu my a prichádzame na pomoc.
Najčastejšie otázky
Liečba
Aby žalúdočná kyselina nemohla vystupovať hore a spôsobovať podráždenie, využívajú lieky radu Gaviscon alginát sodný, viskóznu látku, ktorá vytvára na povrchu žalúdka ochrannú vrstvu. Lieky Gaviscon obsahujú aj dve antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu. Vďaka kombinácii týchto troch zložiek pocítite rýchlu úľavu a môžete zas začať žiť naplno.